FOREDRAG MED MUSIKEKSEMPLER

CARL NIELSEN

OPDAG ELLER GENOPDAG DANMARKS STØRSTE KOMPONIST

Carl Nielsen er langt mere end Tågen Letter, Jens Vejmand, Blæserkvintetten og Espansiva-symfonien.

Der gemmer sig i hans produktion en lang række meget store overraskelser. En vildtvoksende og frodig rigdom af musik, som mange mennesker ikke er opmærksomme på.

Carl Nielsen var stærkt optaget af, hvad der skete i samtidens europæiske musik og følte sig på ingen måde forpligtet af traditionen. Og så var han først og fremmest sig selv.

Han har skrevet store, dramatiske, radikale og komplicerede symfonier med alt, hvad den kan trække af voldsom lydstyrke og pågående rytmik. Og han har skrevet Jeg ved en Lærkerede. Det sidste - den enkle, folkelige sang - betød lige så meget for ham som de store symfonier. Se, det er ret enestående

I 2015 var det 150 år siden Carl Nielsen blev født. I den anledning udkom min bog ”Carl Nielsen – et overblik”. I samme anledning holdt jeg foredrag på biblioteker, i menighedsråd osv.

Carl Nielsens mange virkefelter kommer som en overraskelse for mange mennesker. Han skrev langt mere musik end de fleste aner. Og han skrev også mange ord, i form af artikler, kronikker, debatindlæg, hyldester osv. - var i det hele taget meget skrivende. Han rejste også betydeligt mere end man ville forvente. Hans ægteskab med billedhuggeren Anne Marie var stormfuldt. Hun var ofte væk, mens han gik derhjemme og savnede kvindeligt selskab. Så kan man selv gætte sig til resten.

Overordnet må man sige: Carl Nielsens liv var ikke kedeligt!

​Torben Enghoff

Rebekkavej 24 St tv
2900 Hellerup

Tlf.: 51 18 16 31

torbenenghoff@gmail.com

Kontakt gerne Torben Enghoff ved at sende en forespørgsel via denne kontaktformular​.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt